Legidősebb és legfiatalabb országok
2017. október 23. írta: IntellAktuális

Legidősebb és legfiatalabb országok

Érdekes, de nem is olyan egyszerű kérdés, hogy Földünk jelenlegi országai közül melyek a legrégebbiek és melyek a legfiatalabbak. Most nem az elöregedő társadalmakra kell gondolnunk, hanem a különböző országok létrejöttének idejére.

 

world-political-maps.jpg

 

 Ki a legidősebb és legfiatalabb?

 

A Föld legidősebb országai.

A legidősebb ország címéért több ország is versenghetne.

Egyiptomot i. e. 3100 környékén egyesítette Ménész, az első fáraó. A mai arab Egyiptomnak viszont nem sok köze van az ókori Egyiptomhoz sem népesség, sem kultúra, sem nyelv szempontjából. Maga az egyiptomi államalakulat sok változáson ment keresztül, a perzsáktól kezdve a makedón és római hódítókon át az arabokig és brit gyarmatosítókig rengeteg birodalomnak a részét képezte.

Örményország a hagyomány szerint i. e. 2492-ben alakult meg.

India ugyancsak egy ősi ország, i. e. 2000 környékén a hagyomány szerint létezett már egyesített állam a mai India területén, ám a sok egyesítési kísérlet után mindig szétesett.

Kína az előbbihez hasonlóan közel azonos időben rendelkezett már valamiféle államszervezettel és első dinasztiával, s ugyanúgy többször szétesett történelme során.

Az összes eddigi országnál azonban felvetődik a folytonosság kérdése. Hogy melyik a legidősebb ország, azon végtelenségig menő vitákat lehetne folytatni tehát. Kérdés, hogy milyen szempont alapján közelítünk feléjük.

 

Nézzük most kontinensek szerint a csúcstartókat!

Európa legrégibb országai:

1. Görögország? Nem. A görög állam az ókor után megszűnt létezni, így az első helyen San Marino áll. Hivatalosan 301-ben alapították.

2. Horvátország? A 7. században már volt horvát állam, később 1091-től 1918-ig perszonálunióban volt a Magyar Királysággal. Igaz, Jugoszlávia alatt nem létezett önálló horvát állam, így lehetne a 2. helyezett Bulgária is, amely 681-től mint első bolgár birodalom létezett. Persze időközben Bulgária is megszűnt önálló állam lenni és az oszmán hódítás áldozata lett. Hasonló a helyzet a 8. században létrejött szerb állammal. Még egy esélyes jelölt lehetne Norvégia, melyet a hagyomány szerint Széphajú Harald egyesített először 872-ben. Természetesen Norvégia is a jugoszlávokhoz hasonlóan közösködött a dán és svéd állammal történelme során, így nem volt folytonos önállóságuk.

3. Magyarország. A magyar állam kezdete a 895-ös honfoglalásig nyúlik vissza.

 

Ázsia legidősebb országai:

1. India és Kína a fent említettek alapján szép kis vitát folytathatna egymással az első helyért.

2. Japán sem marad el nagyon a hagyomány szerinti i. e. 660-as alapításával.

 

Afrika legidősebb országai:

1. Egyiptomot már említettük.

2. Etiópiát egészen i. e. 980-ig vezetik vissza.

 

Amerika legidősebb országai:

1. Az Egyesült Államok 1776-ban deklarálta függetlenségét.

2. Haiti 1804-ben nyilvánította ki függetlenségét.

 

Ausztrália és Óceánia:

1. Ausztrália, 1901

 

A legfiatalabb országokkal könnyebb a dolgunk:

1. Dél-Szudán, 2011

2. Koszovó, 2008

 

Információk forrása:

Wikipedia

 

A bejegyzés trackback címe:

https://intellaktualis.blog.hu/api/trackback/id/tr3113064164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása