A pénz beszél
2017. október 23. írta: IntellAktuális

A pénz beszél

A pénz beszél, de tudnivaló az is, hogy a pénznek nincs szaga. Mégsem értjük, mit mond a 10 ezres bankjegyünk, s valami bűzlik rajta.

 

10ezres.jpg

Mi a hiba rajta?

 

Pedig aki járja a múzeumokat, kiállításokat, az könnyen találkozhatott már a bankjegyen Szent István fején látható koronával. Legutóbb például a "Teste Fehérvárott nyugszik" című kiállításon Székesfehérvárott mint III. Béla királyunk halotti koronájával, melyet a többi temetkezési "ékszerével" együtt találtak 1848 decemberében.

 

III. Bélának tulajdonított halotti korona (jobb felső sarok).

 

III. Béla páratlan temetkezési kincsei is megérnének egy misét, de most térjünk vissza a Szent István fejére rárajzolt halotti koronára. Mit mond ez nekünk, mit kommunikál? Szimplán történelmi tudatlanságot? A XXI. század embere a kommunikáció ezer módját ismeri különféle technikai eszközök és szebbnél szebb betűtípusok formájában. Azonban elfelejtettünk képírást olvasni, vizuális kommunikációt, amit az ókor embere még tudott (képírás), ha pedig nincs szövegesen ráírva a bankjegyre az üzenet, akkor vagy fel sem fogjuk, vagy pedig belemagyarázásnak vesszük, amit valaki kiolvas belőle. A kommunikációs passzivitás, tompaság amúgy régen is jelen volt az emberekben: "Van szemetek, és mégsem láttok? Van fületek is, de mégsem hallotok?" (Márk 8:18)

Vegyük sorra ennek a kommunikációnak a részleteit. Kikhez szól a kép? A bankjegyet használó embereknek, többnyire a magyar publikumnak. Mit jelent Szent István a magyar közönség, az átlagember számára? Általában az ugrik be róla, hogy első királyunk, államalapító, a magyar államiság ünnepének fő alakja augusztus 20-án. Mit jelent egy halotti korona? Azt a temetkezési ékszert, amelyet a sírba helyeznek a halott mellé, így búcsúztatva el.

Egy hasonlattal élve jobban megérthetjük, miről is van szó. Bankjegy helyett készítsünk mondjuk születésnapi fotóalbumot, amelyhez lefotózzuk a születésnapost. A halotti koronához hasonlóan ne virágcsokrot nyomjunk a szülinapos kezébe, hanem helyezzünk egy halotti koszorút a fejére, majd miután betörték az orrunkat, elkészíthetjük a születésnapos és környezete által joggal sértésnek vélt momentumról készült fotóalbumot. Csak annyi a különbség, hogy a tízezres ügyén még senki nem szólalt fel, talán mert nem is érezzük az államot magunkénak, vagy észre se vesszük mindezt, ahogyan nap mint nap megannyi mindennel becsapnak.

 

Hivatkozások

http://www.penzjegynyomda.hu/wp-content/uploads/2014/11/ujtizezres.jpg

https://www.szekesfehervar.hu/_upload/images/news/45851/III_%20Bela_megerkezett-H%C3%ADrk%C3%A9p.jpg


A bejegyzés trackback címe:

https://intellaktualis.blog.hu/api/trackback/id/tr4713060566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása