Rekorderek: a világ legrégebb óta hivatalban levő vezetői
2018. április 24. írta: IntellAktuális

Rekorderek: a világ legrégebb óta hivatalban levő vezetői

Ez a ranglista a világ első 10 olyan állami vezetőit (kormányfő, államfő, stb.) gyűjti össze, akik világrekordereknek számítanak a hivatalukban eltöltött idejük alapján és egyben még jelenleg is hatalmon vannak. A rekorderekhez kapcsolódó fontosabb vagy érdekesebb kiegészítés csak színesíti a listát, amelyet az izgalom kedvéért visszafelé számozunk. Természetesen ez egy elég dinamikusan változó rangsor a természetéből adódóan, így csak a jelen állás szerinti állapotot tükrözi. Lássuk, kik a hivatali punnyadás bajnokai!

 

bl1.jpg

Ki nevet a lista végén (elején)? (Kép: Wikipedia)

 

10. Nurszultan Nazarbajev, Kazahsztán

 

bl2.jpg

(Kép: Wikipedia)

 

Kazahsztán elnöke 1990 óta tölti be hivatalát, de ez önmagában még nem lenne elegendő a 10. hely megszerzéséért. Ami miatt mégis kiérdemelte, az a régi szovjet időkben eltöltött évei: 1984 óta tulajdonképpeni kommunista vezetője a még nem független szovjet tagköztársaságnak, a Kazah SzSzK-nak. Kazahsztán függetlenné válása óta is ő a hatalom gyakorlati birtokosa, hiszen Kazahsztán elnöki köztársaság, ami az elnök kezében összpontosítja a hatalmat. Személyi kultusz övezi, a „nemzetvezető” cím birtokosa, ő írta az ország himnuszát is, 2015-ben újraválasztották a szavazatok 98%-ával.

 

9. Ali Hámenei, Irán

 

bl3.jpg

(Kép: Wikipedia)

 

Irán legfőbb vezetője, aki egyben a legfelsőbb vallási vezető is, 1989 óta regnál. Irán egy teokratikus ország, amely azt jelenti, hogy az állam és az egyház nem különül el egymástól, hanem az állami hatalom az egyházi vezetők kezében van, a vallás központi szerepet tölt be az államban és vezetésében, amely Irán esetében az iszlám. Mivel 1981 óta elnöki hivatalt töltött be, Ali Hámenei megelőzi Kazahsztán elnökét a rangsorban. Érdekesség, hogy állítólag jó hangja van az éneklésben, illetve jártas az irodalomban, nyelvekben és a művészetben. Szerinte a világtörténelem legjobb regénye Victor Hugo A nyomorultak c. műve.

 

8. Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, Egyenlítői-Guinea

 

bl4.jpg

(Kép: Wikipedia)

 

1979 óta a kis afrikai országot, Egyenlítői-Guineát egy gyakorlatilag diktátori hatalommal rendelkező személy irányítja. Obiang hatalomra kerülése úgy történt, hogy amikor nagybátyja irányította az országot és elkezdte saját családját gyilkoltatni, akkor Obiang attól tartva, hogy teljesen megőrült, saját nagybátyja hatalmát megdöntötte egy véres puccsal. Ellenfelei kannibalizmussal vádolták meg, állításuk szerint az ellenségeiből evett. 2003-ban az állami rádió „az ország istenének” nyilvánította az elnök-diktátort, aki „minden ember és tárgy” feletti hatalommal rendelkezik.

 

7. Paul Biya, Kamerun

 

bl5.jpg

(Kép: Wikipedia)

 

Ismét egy afrikai ország. Kamerunt 1975 óta a 85 éves Paul Biya irányítja miniszterelnökként, majd elnökként. Ellenzéki politikusok és a nyugati kormányok szerint sorozatos választási szabálytalanságokkal és csalásokkal maradt hatalmon. 2017-ben népirtással vádolták meg. Rekordernek számít abban is, méghozzá 1. helyen a rangsorban, hogy ő a leghosszabb ideje hivatalban lévő vezető, aki nem uralkodói/dinasztikus alapon irányítja az országot.

 

6. XVI. Károly Gusztáv, Svédország

 

bl6.jpg

(Kép: Wikipedia)

 

Svédország királya 1973 óta van trónon. Szerencsétlenségére alighogy trónra lépett, megfosztották a svéd királyok már amúgy is kevés maradék formális hatalmától, így a gyakorlatban már csak dísznek vannak, államfőként is gyengén funkcionál még formális szempontból is.

 

5. II. Margit, Dánia

 

bl7.jpg

(Kép: Wikipedia)

 

Egy újabb skandináv ország, Dánia. A dán királynő 1972 óta uralkodik. Jelentősége hatalmilag szimbolikus. Sok területen járatos, többek közt A Gyűrűk Ura illusztrátorainak névsorát gazdagítja.

 

4. Kábúsz, Omán

 

bl8.jpg

(Kép: Wikipedia)

 

Az ománi szultán 1970. július 23-a óta van hatalmon az arab országban. Palotaforradalommal döntötte meg apja hatalmát. Teljhatalmú egyeduralkodó, minden hatalom a kezében összpontosul. Születésnapja nemzeti ünnep. Amatőr rádiós is egyben.

 

3. Bronzérmes: Khalifa bin Salman Al Khalifa, Bahrein

 

bl9.jpg

(Kép: Wikipedia)

 

Ismét egy arab ország. Bahrein miniszterelnöke egyben herceg is, 1970. január 19-e óta vezeti az országot. Keményvonalas politikus.

 

2. Ezüstérmes: Hassanal Bolkiah, Brunei

 

bl10.jpg

(Kép: Wikipedia)

 

Brunei Délkelet-Ázsia kicsinyke országa. A brunei szultán 1967 óta uralkodik. Mániákus autógyűjtő, világrekorder a maga 7 ezer luxusautójával. Családja 600-nál is több Rolls-Royce-t és ugyancsak több száz Ferrarit birtokol. Porsche csupán 160, Lamborghini pedig csak 20 futotta neki. Helikopterei mellett rendelkezik még saját Boeing-ekkel. A jelen felsorolás pedig csak töredéke teljes gyűjteményének.

 

1. Aranyérmes: II. Erzsébet, Egyesült Királyság

(A képet lásd fent.)

Az 1952 óta uralkodó 92 éves brit királynő a győztes. Többszörös rekorder. Jelenleg ő a legidősebb hivatalban lévő állami vezető a világban. Szintén rekorder a brit és angol uralkodók listájában: ő uralkodott valaha a legtovább Anglia és az Egyesült Királyság trónján. 16 ország államfője egyszerre, amelyek valaha a brit birodalom részeit képezték, legfontosabbak közülük: Kanada, Ausztrália, Új-Zéland. Dél-Afrika már megfosztotta trónjától, kis híján Ausztrália is 1999-ben. 13 brit miniszterelnök szolgált eddig uralkodása alatt. A brit királynő a Windsor-házból származik, amely korántsem brit eredetű uralkodóház, hanem német. Eredeti neve az uralkodóháznak: Szász-Coburg-Gothai-ház, a Windsor-ház elnevezést 1917-től használják a világháború miatti németellenes érzés miatt. Természetesen mi, magyarok sem maradhatunk ki a dicsőségből: a brit királynő ereiben magyar vér is csörgedezik; egyik őse Rhédey Klaudia magyar grófnő.

 

Kis történelmi kitekintő

II. Erzsébet brit királynő 66 éve tartó uralkodását is überelik a történelmi uralkodók. Habár már most annyi ideje uralkodik, mint annak idején II. Ramszesz egyiptomi fáraó, de még mindig nem veri Ferenc József 68 évig tartó uralmát. Ferenc József egyébként a magyar királyok közül a leghosszabb ideig uralkodott (1848-1916). XIV. Lajos francia király még őt is veri 72 éves uralkodásával (1643-1715). A bizonyítottan győztes a 82 évig uralkodó II. Sobhuza, Szváziföld uralkodója. II. Pepi egyiptomi fáraó, bár a pontos uralkodási dátumát nem ismerik, de becslések szerint 94 évig uralkodhatott.

Ezekhez képest eltörpülnek magyar rekordereink: legtovább Tisza Kálmán volt miniszterelnök (1875-1890) 14 éven keresztül, Horthy Miklós pedig 24 éven keresztül (1920-1944) kormányzó.

 

Forrás:

Wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://intellaktualis.blog.hu/api/trackback/id/tr5013868408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása